“ЯГО” (прем’єра відбудеться 31 жовтня в Центрі Леся Курбаса)

“Не один ліс списів зламався у суперечках-змаганнях про те, ким був Шекспір. Версій достатньо, але всі вони стосуються чого завгодно: соціального стану, фаху, освіти, але не головного-Божої Благодаті. Ще не доводилось чути заперечень того, що ця примхлива субстанція, котра дається багатьом видатним художникам гомеопатичними дозами, омила його з голови до ніг. Мені взагалі уявляється, що він знав дорогу до захованого від інших смертних чарівного озерця, скупавшись в котрому, пізнаєш сутність речей. Вражає надмірність інформації, котру він дає про людину. Скажімо, в черговий раз перечитуючи «Отелло», ловиш себе на відчутті-думці, що крізь похмуру, сувору, огидно-холодно-липку фактуру трагедійної інтриги проступає, просочується, проявляється невловимо легкий, гнучкий, сардонічно-веселий танок комічних асоціацій. Мало того, комедійний аспект на якомусь етапі видається переконливішим… А тут ще й Яго… Наздоганяє…Збиває з ніг. Воля. Креатив. Енергія. Дія. «Такий високий, такий досконалий розум! Така дотепність!» – ці епітети можна віднести і до нього. Є стійке відчуття, що Шекспір говорить не про окремих персонажів і їхні соціальні та морально-етичні проблеми, а про гармонійність кожної окремої людини. Думається,  що він розписав моноп’єсу на багатолюдну заради спрощення її постановки.

Не буду повністю відкривати інтригу, але у своїй постановці я постарався наблизитись до відтворення первісної, як мені здається, авторської моделі.”

Володимир Завальнюк

 

Нагадаємо, що 31.10.17 о 19:00 в центрі Леся Курбаса відбудеться прем’єра «Яго» за трагедією «Отелло» геніального драматурга Вільяма Шекспіра. Запрошуємо!